Olet täälläEtusivu Pelaaminen, sosiaalinen media ja pikaviestisovellukset – yhteys nuorten päihteiden käyttöön?

Pelaaminen, sosiaalinen media ja pikaviestisovellukset – yhteys nuorten päihteiden käyttöön?

Tyttö surffailee puhelimella puistossa viltin päällä.

Vertaisryhmien ja sosiaalisten verkostojen tiedetään olevan merkittävä nuorten päihteiden käyttöön vaikuttava tekijä. On kuitenkin epäselvää, mikä merkitys nykyaikaisella medioiden kulutuksella on nuorten päihteiden käytölle. Lisäävätkö sosiaalisen median ja pikaviestimien käyttö, videoiden katselu sekä pelaaminen päihteiden käyttöä nuorilla?

Tätä aihetta käsitellään Tietopuun tiivistelmätietokannassa julkaistussa tutkimustiivistelmässä. Tiivistelmä pohjautuu yhdysvaltalaistutkimukselle, jossa tarkastellaan pelaamisen ja muun digiteknologian kulutuksen ja päihteiden käytön välistä yhteyttä 13–18-vuotiailla nuorilla.

Tutkimuksen tuloksista selviää, että vuorovaikutteisen median käyttö on yhteydessä alkoholin, sähkötupakan ja kannabiksen lisääntyneen käytön kanssa. Pelaamisella ja videoiden katselulla ei havaittu olevan samanlaista yhteyttä.  

Mistä tulokset johtuvat? Lue pohdintaan tutkimuksen tuloksista ja niiden merkityksestä päihdetyön kannalta Tietopuun tiivistelmätietokannasta.

Lisätietoa

Tutkimustiivistelmä Tietopuussa: Sosiaalisen median ja muun digiteknologian käytön yhteys päihteiden käyttöön yhdysvaltalaisilla nuorilla

Kaur, N., Rutherford, C. G., Martins, S. S., & Keyes, K. M. (2020). Associations between digital technology and substance use among US adolescents: Results from the 2018 Monitoring the Future Survey. Drug and Alcohol Dependence.

Uutisarkisto » 

Pääteema: 
Julkaisutyyppi: