Olet täälläEtusivu Eettinen foorumi pohtii hyvinvointialueiden päihdepalveluja

Eettinen foorumi pohtii hyvinvointialueiden päihdepalveluja

Seinään heijastuvia ihmisten varjoja.

A-klinikkasäätiön eettinen toimikunta nostaa Eettisessä foorumissa pöydälle tärkeän teeman: päihteitä käyttävien palvelupolut hyvinvointialueilla. Marraskuun tapahtuman ilmoittautuminen on käynnissä.

A-klinikkasäätiön päihdetyön eettinen toimikunta haluaa herättää keskustelua ajankohtaisesta teemasta eli uusien hyvinvointialueiden päihdepalveluista. Siksi se omistaa tämänvuotisen Eettisen foorumin niiden pohtimiselle.

– Parhaillaan hyvinvointialueilla linjataan tulevia palveluita, joten aihe on erittäin ajankohtainen ja kytkeytyy vahvasti päihdealan eettisiin arvoihin. Päihdetyössä on kuunneltava ihmisen tarpeita, lievitettävä hätää ja kunnioitettava ihmisarvoa – mutta toteutuuko tämä kaikki käytännössä? Tästä saamme varmasti aikaan kiinnostavia keskusteluja foorumissa, kertoo A-klinikkasäätiön päihdetyön eettisen toimikunnan sihteeri Tanja Vahter.

Turhaa kärsimystä vai sujuvia polkuja?

Yksi eettisen foorumin alustajista on Y-säätiön tutkija Riikka Perälä. Hänen ja Anna Lepon tutkimus Turha kärsimys: Päihteisiin liittyvät institutionaaliset ongelmatilanteet oikeusasiamiehen ratkaisuissa valmistui tänä vuonna, ja Perälä avaa foorumissa tutkimuksen tuloksia. Hyvinvointialueilta hän odottaa uutta askelta suomalaisten päihde- ja muidenkin palvelujen kehittäjinä.

– Parhaimmillaan hyvinvointialueiden muodostaminen on parannus nykyiseen, koska palvelukäytäntöjä voidaan yhtenäistää. Nyt moni kokee, että palvelujen laatu riippuu aivan liikaa asuinkunnasta. Nykyisellään julkiset päihdepalvelut lisäävät päihdeongelmiin liittyvää kärsimystä, sillä monet institutionaaliset ongelmat käännetään herkästi päihteitä käyttävien yksilöiden ongelmiksi. Onkin tärkeää nähdä myös yhteiskunnan eettinen vastuu päihdeongelmien hyvässä hoidossa, Perälä toteaa. 

Muutos mahdollistaa Perälän mukaan myös uusien toimintamallien luomisen esimerkiksi ongelmien ehkäisyyn tai pikaiseen avun antamiseen matalalla kynnyksellä. Tämä tarve on nostettu esiin päihdetyön lisäksi muun muassa asunnottomuustyössä.

Avunsaannin esteet ja mahdollisuudet

Päihdetyön eettinen foorumi tarjoaa tutkimusnäkökulmaa myös päihdeongelmaisten asiakkaiden segmentoinnin hyvinvointivaikutuksiin sekä pohdintaa päihde- ja riippuvuusalan järjestöjen ja julkisten palvelujen yhteistyöstä.

Foorumi huipentuu paneelikeskusteluun, jonka aiheena on Avunsaannin esteet ja mahdollisuudet. Keskustelijoina ovat Pirkanmaan Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeesta projektipäällikkö Kaija Saari, A-klinikkasäätiön kehittämiskoordinaattori Anne Ovaska ja kokemusasiantuntija Kimmo Puhakainen Eksotesta. 

Foorumi järjestetään 28.11.2022 hybriditapahtumana eli osallistuminen on mahdollista joko verkossa tai paikan päällä Helsingissä Tieteiden talon salissa 505. Ilmoittautuminen on alkanut ja päättyy 21.11. täällä. Linkin takaa löydät myös tarkemman ohjelman.

A-klinikkasäätiön päihdetyön eettinen toimikunta arvioi päihdetyötä ja palveluja sosiaali- ja hoitoeettiseltä pohjalta. Se arvioi tilannetta päihdepalveluja tarvitsevien, erityisesti heikoimmassa asemassa olevien ihmisten näkökulmasta.

Tutustu myös Tietopuussa:

Ajankohtaisartikkeli: Päihdetyön eettinen foorumi pureutui huumeriippuvuuden stigmaan ja sen vähentämiseen
Tutkimustiivistelmä: Päivystyshenkilökunnan näkemyksiä päihtyneen potilaan hoidon osaamisalueiden tärkeydestä
Blogi: Paljon tukea tarvitsevien palvelujen eettiset haasteet tulevassa sote-järjestelmässä

Uutisarkisto » 

 

Pääteema: