Olet täälläEtusivu Alkoholin koettu saatavuus on yhteydessä nuorten raskaaseen ajoittaiseen alkoholinkäyttöön

Alkoholin koettu saatavuus on yhteydessä nuorten raskaaseen ajoittaiseen alkoholinkäyttöön

Nuoren henkilön jalat, jolla päällä vaaleanpunaiset tennarit ja reikäiset farkut.

Tuoreen tutkimuksen tuloksista ilmenee, että alkoholin koettu saatavuus, luvattomat koulupoissaolot ja päivittäinen tupakointi vähenivät Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa vuosien 1999 ja 2015 välisenä aikana. Samaan aikaan alkoholin käyttöön yhdistettyjen riskien määrä, vanhempien kontrolli ja urheilun harrastaminen lisääntyivät. 

Tutkimuksen tulosten perusteella päivittäinen tupakointi ja alkoholin koettu saatavuus ovat yhteydessä nuorten raskaaseen ajoittaiseen alkoholinkäyttöön (heavy episodic drinking). Vanhempien kontrolli, eli nuoren kokemus siitä, tietääkö vanhempi missä hän viettää aikaa viikonloppuiltaisin, taas vähensi juomisen todennäköisyyttä.

Alkoholin koettuun saatavuuteen on vaikuttanut esimerkiksi säännölliset henkilötodistusten tarkastamiset. Valistustoimilla on taas pystyttä vaikuttamaan nuorten alkoholiin liittyviin asenteisiin ja tupakointiin. Tutkimuksen tulosten perusteella nuorten parissa tehtävä päihdevalistus sekä perheitä tukevat toimintamuodot ovat tärkeitä.  

Tutkimuksen aineistona käytettiin eurooppalaisen koululaistutkimuksen (ESPAD) Suomen, Ruotsin ja Norjan vastauksia vuosilta 1999–2015. Kyselyyn vastanneet nuoret olivat 15–16-vuotiaita.  

Lisätietoa

Tutkimustiivistelmä Tietopuussa: Suomalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten nuorten raskaan ajoittaisen alkoholinkäytön kehitys ja siihen vaikuttavat tekijät

Raitasalo, K., Kraus, L., Bye, E. K., Karlsson, P., Tigerstedt, C., Törrönen, J. & Raninen, J. (2020). Similar countries, similar factors? Studying the decline of heavy episodic drinking in adolescents in Finland, Norway and Sweden. Addiction (Abingdon, England). 

Uutisarkisto » 

Pääteema: 
Julkaisutyyppi: