Vankeus, yhdyskuntaseuraamukset ja eri syistä johtuvien kuolemien riski päihdehoidossa olleille potilaille – suomalaiseen rekisteriaineistoon pohjautuva 28 vuoden seuranta
Riku Laine, Mikko Myrskylä, Teemu Kaskela & Tuuli Pitkänen (2022). Imprisonment, community sanctions and mortality by cause of death among patients with substance use disorder – a 28-year follow-up using Finnish register data. Drug and Alcohol Dependence, volume 232. https://doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2022.109327
Suomalaisessa rekisteritutkimuksessa todettiin päihdeongelmien vuoksi hoitoon hakeutuneiden ihmisten kuolemanriskin pysyvän koholla jopa kuukausia vankilasta vapautumisen jälkeen. Huolimatta buprenorfiinin asemasta väärinkäytettynä opioidina, myös Suomessa vapautumisen jälkeisten viikkojen aikana huumekuoleman riski on suuri.
Tutkimuksen tavoite
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää vankeuden ja yhdyskuntaseuraamuksien yhteyttä päihdehoidon asiakkaiden kuolleisuuteen.
Tutkimuksen toteutus
Tutkimuksen aineistona käytettiin 10887 päihdeongelmansa vuoksi hoitoon hakeutuneen ihmisen anonymisoituja rekisteritietoja. Päihdehoitotietoja oli yhdistetty vankeus- ja yhdyskuntaseuraamus- sekä kuolintietoihin. Tutkimuksessa tarkasteltiin kuolemanriskiä ennen rikosseuraamusta, vankeuden tai yhdyskuntapalvelun aikana ja sen jälkeen vuosina 1992-2015.
Analyysimenetelmänä käytettiin diskreettiaikaista riskimallia. Analyysissa kontrolloitiin ikä ja sosiodemografisia tekijöitä. Kuolleisuutta tarkasteltiin yleisen kuolemanriskin lisäksi huumekuolemaan liittyvän (EMCDDA:n määritelmä B) riskin sekä laajemmin ulkoisten syiden (väkivalta, itsemurhat, myrkytykset ym.) kohdalta erikseen.
Keskeiset tulokset
Kuolemanriski oli noin 2,5-kertainen ensimmäisten kahden viikon aikana vankilasta vapautumisen jälkeen ja huumekuolleisuuden riski oli 8,5-kertainen. Kuolemanriski laski, kun vapautumisesta oli kulunut aikaa, mutta se pysyi koholla vielä 12 viikon jälkeenkin. Vankeusaikana kuolemanriski oli normaalia pienempi, mutta yhdyskuntapalvelun osalta samaa ilmiötä ei havaittu. Vapautumisen jälkeisellä kuolemanriskillä ei havaittu olleen yhteyttä henkilöiden koulutustaustaan.
Johtopäätökset
Kyseessä on ensimmäinen suomalaisten päihdehoidossa olleiden ihmisten rikosseuraamuksien ja kuolemanriskin välistä yhteyttä tarkasteleva tutkimus. Tutkimuksessa käy ilmi, että myös Suomessa ongelmallisesti päihteitä käyttävillä ihmisillä on kohonnut kuolemanriski pitkään vankilasta vapautumisen jälkeen. Ensimmäisten vapautumisen jälkeisten viikkojen aikana erityisesti huumekuolemiin liittyvä riski on suuri, vaikka Suomessa pääasiallisesti väärinkäytettynä opioidina on heroiinin sijaan vähäisemmän yliannostuspotentiaalin omaava buprenorfiini. Vankeusaikana kuolemanriski oli muita ajanjaksoja vähäisempi päihdeongelmien kanssa painiskelevan ihmisen elämässä.
Lisää uusi kommentti