Olet täälläEtusivu Suomalaisten rahapelaaminen 2019

Suomalaisten rahapelaaminen 2019

Tutkimuksen nimi: 
Suomalaisten rahapelaaminen 2019
Tutkimuksen alkuperäinen nimi: 
Rahapelaaminen ja peliongelmat – Suomalaisten rahapelaaminen 2019
Tekijä: 
Salonen, A., Hagfors, H., Lind, K. & Kontto, J.
Viitetiedot: 

THL, Tilastoraportti 8/2020. http://www.julkari.fi/handle/10024/139636

Julkaisuvuosi: 
2020
Ingressi: 

Rahapelien pelaaminen riskitasolla on vähentynyt, peliongelmat yhtä yleisiä kuin ennenkin.

Tiivistelmä: 

Tutkimuksen tavoite
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää suomalaisten rahapelien pelaamista, peliongelmien yleisyyttä ja pelaamiseen liittyviä asenteita ja mielipiteitä vuonna 2019. Tutkimus on jatkoa vuodesta 2007 lähtien neljän vuoden välein 15-74 -vuotiaille suomalaisille tehdyille väestötutkimuksille.

Tutkimuksen toteutus
Väestötutkimus (poikittaistutkimusaineisto), joka toteutettiin puhelinhaastatteluina, joihin osallistui 3994 15-74 -vuotiasta suomalaista (vastausprosentti 52). Haastattelut toteutti Tilastokeskus. THL vastasi tutkimuksesta sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta ja rahoituksella.

Keskeiset tulokset
78 % vastaajista oli pelannut vähintään yhtä rahapelityyppiä 12 viime kuukauden aikana. Lottopelit ja/tai Jokeri (64 %), arpapelit (47 %) ja raha-automaattipelit muualla kuin kasinolla (31 %) olivat suosituimmat Veikkauksen tarjoamat pelityypit. 36 % vastaajista oli pelannut internetissä 12 viime kuukauden aikana. 2,5 % pelaajista kulutti puolet (50 %) rahapelaamisen kokonaiskulutuksesta. 11 % oli pelannut yksittäisiä, lieviä haittoja aiheuttavalla riskitasolla 12 viime kuukauden aikana. 3 %:lla vastaajista oli rahapeliongelma ja todennäköinen rahapeliriippuvuus 1,4 %:lla vastaajista. 21 % vastaajista kertoi, että vähintään yhdellä läheisellä oli ollut ongelmallista rahapelaamista.

Johtopäätökset
Rahapeliongelman yleisyys ei muuttunut vuodesta 2015 vuoteen 2019. Riskitasolla pelaaminen kuitenkin vähentyi sekä miehillä että naisilla. Sen sijaan rahapelien pelaaminen ilman ongelmia yleistyi. Internetissä pelanneiden osuus ja läheisen ongelmapelaamisesta raportoineiden osuus kasvoivat vuodesta 2015.

Tulosten merkitys päihdetyön kannalta: 
Päihdeasiakkaiden rahapelaamiseen ja sen mahdolliseen ongelmallisuuteen tulee kiinnittää huomiota. Päihde- ja peliongelmat esiintyvät usein rinnakkaisina tai korvaavina riippuvuuksina.
Teemat: 
Toiminnalliset riippuvuudet
Läheiset
Referoijan nimi: 
Jouni Tourunen
Pääteema: 
Julkaisutyyppi: 

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Tästä pääset tutustumaan Tietopuun tietosuojaan