Ohjaajan ominaisuuksien ja käyttäytymisen vaikutus runsaasti juoviin nuoriin miehiin kohdistuvan motivoivan lyhytintervention tehokkuuteen
Alcoholism: Clinical and Experimental Research 2014, 38 (7), 2138-2147
Motivoiva lyhytinterventio oli tehokas tapa vähentää alkoholinkäytön riskirajat ylittävien nuorten miesten juomista. Työntekijän kokemus, taidot ja asennoituminen vaikuttavat keskeisesti motivoivan lyhytintervention onnistumiseen.
Tutkimuksen tavoite
Motivoiva lyhytinterventio (BMI) on osoittautunut lupaavaksi menetelmäksi vähentää nuorten aikuisten alkoholin käyttöä. Tutkimuksen tavoitteena on tutkia, ennakoivatko ohjaajan ominaisuudet ja käyttäytyminen interventioprosessin tuloksia.
Tutkimuksen toteutus
Tutkimus toteutettiin Sveitsissä satunnaistetulla ja kontrolloidulla koeasetelmalla. Ohjaajina toimi 18 alkoholihoitoyksikön lääkäriä tai psykologia, jotka erosivat taustaominaisuuksiltaan (sukupuoli, ammatillinen asema, päihdetyön ja motivoivan haastattelun kokemus). Asiakkaat (20-vuotiaita miehiä) rekrytoitiin kutsunnoista (palveluskyvyn arviointi). 831 miehestä 637 suostui osallistumaan tutkimukseen ja heistä 431 täytti tutkimuksen riskijuomisen kriteerit (Audit-C). Nämä miehet satunnaistettiin kahteen ryhmään: toiselle toteutettiin vain normaali palveluskyvyn arviointi ja toiselle lisäksi yksi motivoiva lyhytinterventio. Interventiot kestivät 20 - 30 minuuttia, ne nauhoitettiin ja analysoitiin sen perusteella, kuinka hyvin ohjaajien toiminta vastasi motivoivan haastattelun periaatteita (Motivational Interviewing Skill Code). Asiakkaiden alkoholin käyttöä verrattiin kolmen kuukauden kuluttua kolmella eri tavalla: ryhmien välillä (koeryhmä-kontrolliryhmä), ohjaajien taustaominaisuuksien mukaan ja ohjaajien interventioprosessin aikaisen käyttäytymisen mukaan.
Keskeiset tulokset
Motivoiva lyhytinterventio (BMI) vähensi merkitsevästi sekä viikoittaisten juomispäivien määrää että päivittäisen juomisen määrää verrattuna kontrolliryhmään. Miesohjaajat, joilla oli pitkä ammatillinen kokemus sekä positiivinen asennoituminen ja positiiviset odotukset lyhytinterventiota kohtaan saavuttivat parhaimmat tulokset. Motivoivan haastattelun taitojen osalta asiakaskeskeiset ja asiakkaiden juomiseen liittyviä merkityksiä reflektoivat ohjaajat saavuttivat parhaat tulokset. Ohjaajan ammatti (lääkäri/psykologi) ei vaikuttanut tuloksiin.
Johtopäätökset
Motivoiva lyhytinterventio (BMI) vaikuttaisi olevan tehokas menetelmä vähentää runsaasti juovien, ei hoidossa olevien nuorten miesten alkoholin käyttöä. Menetelmän tehokkuus on kuitenkin yhteydessä ohjaajien ominaisuuksiin: asiakaskeskeisyys, asiakkaan ymmärtäminen ja luottamus menetelmän toimivuuteen ovat keskeisessä asemassa.
Lisää uusi kommentti