Olet täälläEtusivu Koronapandemian vaikutukset terveysongelmista kärsivien nuorten mielenterveyteen

Koronapandemian vaikutukset terveysongelmista kärsivien nuorten mielenterveyteen

Tutkimuksen nimi: 
Koronapandemian vaikutukset terveysongelmista kärsivien nuorten mielenterveyteen
Tutkimuksen alkuperäinen nimi: 
Impacts of the COVID‐19 pandemic on youth mental health among youth with physical health challenges.
Tekijä: 
Hawke, L.D., Monga, S., Korczak, D., et al.
Viitetiedot: 

Early Intervention in Psychiatry. 2020; 1– 8.
https://doi.org/10.1111/eip.13052

Julkaisuvuosi: 
2020
Ingressi: 

Koronaepidemialla näyttää olevan merkittävästi enemmän vaikutuksia terveysongelmista kärsivien mielenterveyteen verrattuna perusterveisiin nuoriin.

Tiivistelmä: 

Tutkimuksen tavoite

Tutkia nuorten fyysisen terveystilan yhteyttä mielenterveyteen COVID-19-pandemian aikana.

Tutkimuksen toteutus

Vertailtuna kohderyhminä olivat fyysisiä terveysongelmia kokeneet nuoret verrattuna perusterveisiin nuoriin. Poikittaistutkimukseen osallistui yhteensä 622 14–28-vuotiasta nuorta huhtikuussa 2020 Ontariossa, Kanadassa. Henkisen ja fyysisen terveyden muutoksia tarkasteltiin neljässä kyselyvastausten perusteella muodostetussa ryhmässä: (1) osallistujat, joiden ystävällä tai perheenjäsenellä oli diagnosoitu Covid-19, (2) osallistujat, joilla on Covid-19-virukseen liittyviä oireita (kuume, hengitysvaikeuksia, yskä tai kurkkukipu), (3) osallistujat, jotka kärsivät atooppisesta sairaudesta (astma ja allergiat) ja (4) osallistujat, jotka kärsivät muista terveysongelmista (esim. sydän-, tai munuaisongelmat, autoimmuunisairaus, diabetes, syöpä, epilepsia, vakavat suolisto- tai vatsaongelmat tai liikalihavuus).

Keskeiset tulokset

Monet terveysongelmista kärsivät osallistujat täyttivät sisäistetyn häiriön seulontakriteerin, joka oli merkittävästi korkeampi terveysongelmista kärsivillä kuin perusterveillä vastaajilla. Perusterveillä nuorilla havaittiin Covid-19-epidemian aikana merkittävästi vähemmän vaikutuksia itsearvioituun mielenterveyteen kuin terveysongelmista kärsivillä vastaajilla.

Johtopäätökset

Aikaisemman tutkimuksen valossa mielenterveysongelmat ovat yleisiä fyysistä terveysongelmista kärsivillä nuorilla ja korona-pandemia saattaa heikentää mielenterveyden tilaa. Terveysongelmat voivat olla riskitekijä mielenterveyden heikkenemiselle pandemiatilanteessa.

Tulosten merkitys päihdetyön kannalta: 
Pandemiapoikkeustilassa terveydenhoitojärjestelmän ja järjestöjen palvelusuunnittelijoiden olisi syytä huomioida matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut erityisesti terveysongelmista kärsiville nuorille.
Teemat: 
Haittojen vähentäminen
Mielenterveys
Nuoret
Referoijan nimi: 
Alix Helfer
Pääteema: 
Julkaisutyyppi: 

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Tästä pääset tutustumaan Tietopuun tietosuojaan