COVID-19-riskit päihdeongelmista kärsivillä potilailla: digitaalisten potilaskertomusjärjestelmien analyysi Yhdysvalloissa
Wang, Q.Q., Kaelber, D.C., Xu, R. et al. COVID-19 risk and outcomes in patients with substance use disorders: analyses from electronic health records in the United States. Mol Psychiatry (2020). https://doi.org/10.1038/s41380-020-00880-7
COVID-19-pandemian uskotaan limittyvän opioidikriisin (OUD) ja muiden päihteiden ongelmakäytön (SUD) kanssa Yhdysvalloissa. Kesäkuussa 2020 oli tiedossa vain rajattu määrä tietoa koronaviruksen riskeistä, esiintyvyydestä ja seurauksista päihdeongelmista kärsivän väestön keskuudessa.
Tutkimuksen tavoite
Tutkimuksessa selvitettiin COVID-19-riskejä päihdeongelmista kärsivillä potilailla Yhdysvalloissa analysoimalla digitaalisia potilaskertomusjärjestelmiä.
Tutkimuksen toteutus
Retrospektiivinen tapausverrokkitutkimus käsitti 73 099 850 yhdysvaltalaisen potilaan digitaalisten potilaskertomusjärjestelmien (EHR) tiedot, joista 12 030 henkilöllä oli diagnosoitu Covid-19.
Keskeiset tulokset
Potilailla, joilla oli viimeisen vuoden sisään diagnosoitu päihdeongelma, oli merkittävästi suurempi riski sairastua covid-19-tautiin. Opiaattiriippuvuudesta kärsiville potilaille koronavirus aiheutti kaikista suurimman terveysriskin, tupakoitsijat olivat toiseksi eniten riskialttiita virusinfektion haitallisille seurauksille. Verrattuna muihin potilaisiin, päihdeongelmista kärsivillä oli suuri todennäköisyys sairastaa kroonista munuais-, maksa- ja keuhkosairautta, tai päihdepotilailla esiintyi sydän- ja verisuonitautia, tyypin 2 diabetesta, liikalihavuutta tai syöpää.
Viimeisen vuoden aikana päihdeongelman diagnoosin saaneista afroamerikkalaisilla oli suurempi todennäköisyys altistua koronavirukselle verrattuna kaukasialaisiin vastaajiin. Päihdeongelmista kärsivillä oli huomattavasti huonommat näkymät (kuolleet: 9,6 %, sairaalahoidossa: 41 %) kuin muilla koronan sairastaneilla potilailla (kuolleet: 6,6 %, sairaalahoidossa: 30,1 %). Afroamerikkalaiset, joilla oli sekä koronatartunta ja päihdeongelma, kuuluivat kaikista korkeimpaan riskiryhmään (kuolleet: 13,0 %, sairaalahoidossa: 50,7 %) kuin otoksen kaukasialaiset edustajat (kuolleet: 8,6 %, sairaalahoidossa: 35,2 %).
Johtopäätökset
Tutkimuksen havaintojen mukaan päihdeongelmista, erityisesti opiaattiriippuvuudesta, kärsivillä henkilöillä ja afroamerikkalaisilla olisi suurempi riski altistua ja sairastua vakavalle koronataudille.
Lisää uusi kommentti