Rajatyö päihde- ja mielenterveysjärjestöissä. Mielenterveyttä edistävää ja ehkäisevää päihdetyötä tekevien järjestötyöntekijöiden näkemyksiä
Päihde- ja mielenterveysjärjestöissä kohdataan rajatyön ja rajojen ylitysten haasteita moninaisesti. Opinnäytetyön tulokset osoittavat, että näihin rajatyön haasteisiin voidaan vastata moniammatillisella yhteistyöllä.
Pro gradu -tutkielma, Sosiaalityön tutkinto-ohjelma, Tampereen yliopisto
Pro gradu -tutkielma selvitti päihde- ja mielenterveysjärjestöissä mielenterveyttä edistävää ja ehkäisevää päihdetyötä tekevien työntekijöiden näkemyksiä rajatyössä esiintyvistä haasteista ja moniammatillisen yhteistyön keinoista ratkaista näitä haasteita.
Tutkielman aineisto koostui päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPA 2.0-hankkeessa tehdyistä järjestötyöntekijöiden haastatteluista.
Rajatyön haasteet jakautuivat neljään luokkaan: asiantuntijuuteen, asenteisiin, kulttuuriin ja rakenteisiin. Haastateltavat toivat esiin myös yhteistyön keinoja ratkaista näitä haasteita. Keskeisemmiksi keinoiksi nähtiin rakenteisiin vaikuttaminen, resurssien lisääminen ja tutkimustiedon käyttäminen työssä.
Tutkielman tulosten perusteella päihde- ja mielenterveysjärjestöjen rajatyössä tehtävien rajojen ylitysten haasteet näkyvät niin työntekijöille, työyhteisöissä kuin laajemmin yhteiskunnassa.