Naiserityisyyden toteutuminen naisten asumispoluilla ja heille suunnatuissa asunnottomuustyön palveluissa kolmannen sektorin työntekijöiden tulkitsemana
Naisten asunnottomuus ja naiserityisyys piirtyivät kolmannen sektorin asunnottomuustyön työntekijöiden tulkinnoissa moniulotteisina. Naisten katsottiin kohtaavan asunnottomuutta sekä omasta toiminnastaan että heistä riippumattomista syistä johtuen.
Turun yliopisto, Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Sosiaalitieteiden laitos, Sosiaalityö.
Pro gradu -tutkielmassa tutkittiin naisten asunnottomuuden erityispiirteitä ja niiden toteutumista naisten asumispoluilla ja asunnottomuustyön palveluissa. Tutkimuksen aineistona oli Naiserityisyys asunnottomuustyössä eli NEA-hankkeessa (2018 -2020) toimivien järjestösektorin työntekijöiden ryhmähaastattelut, jotka on kerätty ja analysoitu narratiivisin menetelmin.
Naisten asunnottomuus ja naiserityisyys piirtyivät palvelujen työntekijöiden tulkinnoissa moniulotteisina. Naisten katsottiin kohtaavan asunnottomuutta sekä omasta toiminnastaan että heistä riippumattomista syistä johtuen. Toisaalta heillä nähtiin olevan myös asumiseen kiinnittymisen mahdollistavaa toimijuutta.
Naisten tuen saamisen esteenä nähtiin rakenteiltaan ja toteutukseltaan epätarkoituksenmukainen virallinen toiminta, erityisesti kunnallinen sosiaalihuolto ja siihen liittyvä palveluohjaus. Haastatellut työntekijät asemoituivat viralliseen palveluihin nähden poikkeavasti naisten toimijuutta ja osallisuutta, vertaisuutta ja arvostavaa kohtaamista korostavina toimijoina.
Avain-/asiasanat: asunnottomuus, asunnottomuustyö, naiserityisyys, palvelujärjestelmä, kolmas sektori, narratiivinen tutkimus, sukupuoli, sosiaalinen konstruktionismi, toimijuus, valta, osallisuus, marginaalisuus, sosiaalityö