Olet täälläEtusivu Muunto- eli designhuumeet Suomessa

Muunto- eli designhuumeet Suomessa

Julkaisun nimi: 
Muunto- eli designhuumeet Suomessa
Tekijä: 
Tacke, U., den Hollander, B., Simojoki, K., Korpi, E.R., Pihlainen, K. & Alho H.
Ingressi: 

Muuntohuumeet ovat synteettisiä psykotrooppisia aineita, joita markkinoidaan muun muassa internetissä "laillisina huumeina". Niiden ilmestyminen markkinoille, nopea leviäminen ja usein arvaamattomat vaikutukset ovat haastaneet terveyden- ja päihdehuollon.

Julkaisukieli: 
Suomi
Julkaisumuoto: 
Muu julkaisu
Liittyy hankkeeseen: 
Huumeiden käyttö
Julkaisuvuosi: 
2011
Julkaisun tiedot: 

Duodecim. 2011;127(19):2027-36

Lyhyt kuvaus: 

Viime vuosina muuntohuumeiden asema kansainvälisillä huumemarkkinoilla on jatkuvasti vahvistunut.  Huumemarkkinoille tulee kokonaan uusia aineita mutta myös vanhoja, alun perin lääketeollisuuden kehittämiä molekyylejä, jotka eivät ole päässeet kliiniseen käyttöön.

Tähän saakka huumausaineeksi luokittelun prosessi on ollut liian hidas ja antanut aineiden levittäjille mahdollisuuksia kaupitteluun. Tietyn aineen tultua luokitelluksi kansainvälisesti tai kansallisesti huumausaineeksi siirtyvät myyjät ja käyttäjät yleensä toiseen, hieman erilaiseen mutta vielä lailliseen molekyyliin. Suomessa huumausainelakia on äskettäin uusittu siten, että uuden aineen lisääminen huumausaineluetteloon ei vaadi lakimuutosta. Muuttuviin tilanteisiin pyritään reagoimaan nopeasti.

Asia- / Avainsanat: muuntohuume, huumemarkkinat, huumausainelaki

Julkaisun teema-alue: 
02. huumeet
Linkki julkaisuun: 
avaa linkki tästä
Pääteema: 
Julkaisutyyppi: