Olet täälläEtusivu Kuntodoping-terveysneuvontapalvelu

Kuntodoping-terveysneuvontapalvelu

Julkaisun nimi: 
Kuntodoping-terveysneuvontapalvelu
Tekijä: 
Askola, J.
Ingressi: 

Tutkimuksen tarkoituksena oli luokitella Dopinglinkin terveysneuvontapalveluun vuosina 2010–2018 saapuneiden kysymysten perusteella yleisimmät aihepiirit sekä selvittää dopingaineiden käyttäjien taustatiedot ja käytetyt dopingaineet. Tyypillisin dopingaineiden käyttäjä oli aineiston mukaan ammattikoulutaustainen työssä käyvä 25–34-vuotias mies.

Julkaisukieli: 
Suomi
Julkaisumuoto: 
Pro gradu -työ
Liittyy hankkeeseen: 
Doping
Julkaisuvuosi: 
2019
Julkaisun tiedot: 

Itä-Suomen yliopisto, Terveystieteiden tiedekunta, Lääketieteen laitos, Liikuntalääketiede.

Lyhyt kuvaus: 

A-klinikkasäätiön tuottaman Dopinglinkin sähköinen terveysneuvontapalvelu on ainoa Suomessa toimiva kuntoilijoille tarkoitettu dopingin käyttöön liittyvä terveyspalvelu. Tutkimuksen tarkoituksena oli luokitella Dopinglinkin terveysneuvontapalveluun vuosina 2010–2018 saapuneiden kysymysten perusteella yleisimmät aihepiirit sekä selvittää dopingaineiden käyttäjien taustatiedot ja käytetyt dopingaineet.

Tyypillisin dopingaineiden käyttäjä oli aineiston mukaan ammattikoulutaustainen työssä käyvä 25–34-vuotias mies. Käyttäjiä esiintyi kuitenkin kaikissa koulutus- ja ikäryhmissä. Testosteroni ja muut anabolis-androgeeniset steroidit olivat eniten käytettyjä dopingaineita. Kysymysten yleisimmät aiheet liittyivät haittavaikutuksiin, dopingaineiden kuurineuvoihin, aineen ominaisuuksiin, lisääntymisterveyteen sekä huoleen omasta tai läheisen käytöstä.

Tulosten perusteella kuntoilun antidopingtyötä tulisi kohdentaa erityisesti miesvaltaisiin ammattikouluihin. Terveysneuvonnalle on selkeä tarve ja sen saatavuutta tulisi kehittää entisestään.

Avain-/asiasanat: kuntodoping, antidoping, terveysneuvonta

Julkaisun teema-alue: 
3.09 muu, mikä
... mikä: 
dopingaineet
Linkki julkaisuun: 
avaa linkki tästä
Pääteema: 
Julkaisutyyppi: