Olet täälläEtusivu Kun uupumus oli arkea muutenkin: koronapoikkeustila väsymysoireyhtymää sairastavien kertomana.

Kun uupumus oli arkea muutenkin: koronapoikkeustila väsymysoireyhtymää sairastavien kertomana.

Julkaisun nimi: 
Kun uupumus oli arkea muutenkin: koronapoikkeustila väsymysoireyhtymää sairastavien kertomana.
Tekijä: 
Helfer, A. & Pitkänen, T.
Ingressi: 

Kroonisen väsymysoireyhtymään (ME/CFS) liittyvä uutisointi nousi uudella tavalla esiin koronapandemian puhkeamisen myötä. Koronavirus voisi laukaista joillekin ihmisille väsymysoireyhtymän, sillä tauti alkaa usein äkillisesti akuutin infektion jälkeen. Myös koronaviruksen ja ME/CFS:n aiheuttamissa taudeissa on samankaltaisuuksia, kuten pitkään kestävää väsymystä, lihas- ja luukipuja sekä unihäiriöitä. Artikkelissa tarkastelemme ME/CFS-tautia sairastavien kokemuksia alkuvuoden 2020 poikkeustilan aikana.

Julkaisukieli: 
Suomi
Julkaisumuoto: 
Järjestötutkimus
Liittyy hankkeeseen: 
Toimintakyky Paradise
Julkaisuvuosi: 
2021
Julkaisun tiedot: 

Helfer, A. & Pitkänen, T. (2021). Kun uupumus oli arkea muutenkin: koronapoikkeustila väsymysoireyhtymää sairastavien kertomana. Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 1/2021 A-klinikkasäätiö, HELSINKI.

Lyhyt kuvaus: 

Tutkimuksen aineisto koostui 531 vastauksesta toukokuiseen verkkokyselyyn, joista 186 vastaajaa oli merkinnyt olevansa perusterveitä ja 20 sairastavansa ME/CFS-oireyhtymää. Kysely sisälsi strukturoituja ja voimia kysymyksiä terveydestä, toimintakyvystä ja elämäntilanteesta sekä vastaajan näkemyksiä koronapandemian rajoitustoimien vaikutuksista omaan ja läheisten elämään valmiuslain aikaan. Verkkokyselyvastausten perusteella ME/CFS:ää sairastavat kokivat enemmän vaikeuksia kaikilla toimintakyvyn osa-alueilla ja arvioivat elämäntilanteensa heikommaksi kuin aineiston perusterveet vastaajat.

Kyselyyn vastanneista väsymysoireyhtymää sairastavista viisi henkilöä haastateltiin puhelimitse kesä-heinäkuussa 2020. Haastatellut kuvasivat, kuinka rajusti muutokset tuntuivat toimintakykyä heikentävän sairauden kanssa elävien arjessa. Koronatilanteen jatkuessa haastatellut pelkäsivät osatyökykyisten työllistymisen vaikeutuvan entisestään. Kokemusten perusteella kroonista väsymysoireyhtymää sairastavien tilanne pitäisi huomioida erityisesti niin poikkeusolojen aikana kuin sen jälkeen.

Avain- /asiasanat: verkkokysely, poikkeustila, koronapandemia, riskiryhmät, ME/CFS, toimeentulo, mielenterveys, huoli, toimintakyky, PARADISE24fin

Julkaisun teema-alue: 
12. fyysinen, psyykkinen ja/tai sosiaalinen toimintakyky
Linkki julkaisuun: 
avaa linkki tästä
Pääteema: 
Julkaisutyyppi: