Olet täälläEtusivu Alkoholiriippuvuuden attribuutiot maallikoiden ja päihdehuollon ammattilaisten mukaan

Alkoholiriippuvuuden attribuutiot maallikoiden ja päihdehuollon ammattilaisten mukaan

Julkaisun nimi: 
Alkoholiriippuvuuden attribuutiot maallikoiden ja päihdehuollon ammattilaisten mukaan
Tekijä: 
Kankaanrinne, L.
Ingressi: 

Ammattilaisten ja maallikoiden käsitykset alkoholiriippuvuuden luonteesta eivät eroa suuresti toisistaan. Maallikot attribuoivat tosin voimakkaammin vastuun alkoholinkäytön lopettamisesta ongelmaiselle itselleen.

Julkaisukieli: 
Suomi
Julkaisumuoto: 
Pro gradu -työ
Julkaisuvuosi: 
2008
Julkaisun tiedot: 

Tampereen yliopisto, sosiaalipsykologian laitos.

Lyhyt kuvaus: 

Tutkimuksessa tarkastellaan ammattilaisten ja maallikoiden muodostamia selityksiä alkoholiriippuvuuden taustalle sekä käsityksiä alkoholiriippuvuuden luonteesta. Erot ammattilaisten ja maallikoiden attribuutioiden välillä ovat pieniä.

Tehdyt attribuutiot olivat negatiivisempia alkoholin ongelmakäytön ollessa jatkuvaa. Alkoholiongelmien taustalle liitettiin useimmiten mielialahäiriöitä, erilaisten ongelmien käsittelemistä juomalla, sosiaalisesti opittuja käyttäytymismalleja sekä ongelmattoman käytön muuntumista ongelmalliseksi.

Ammattilaisten ja maallikoiden mukaan alkoholiriippuvuuden katsottiin alkavan kontrollin tunteen menettämisestä ja riippuvuudesta eroon pääseminen tapahtuu hallinnan palauttamisen kautta. Maallikot attribuoivat voimakkaammin vastuun alkoholinkäytön lopettamisesta ongelmaiselle itselleen.

Käsitys alkoholiriippuvuuden kehittymisestä ja siitä selviytymisestä on kompensatorinen sekä maallikoiden että ammattilaisten mukaan. Ihmistä ei syyllistetä ongelmansa kehittymisestä, mutta henkilön vastuulla on pyrkiä lopettamaan ja selviytymään ongelmastaan.
 

Julkaisun teema-alue: 
01. alkoholi
Linkki julkaisuun: 
avaa linkki tästä
Pääteema: 
Julkaisutyyppi: