Olet täälläEtusivu Tutkittua tietoa päihde- ja mielenterveystyöstä

Tutkittua tietoa päihde- ja mielenterveystyöstä

Tutkittua-sivut tarjoavat monipuolista tutkittua tietoa päihde- ja mielenterveystyöstä. Osio on suunnattu kaikille päihdealasta kiinnostuneille, alalla työskenteleville, opiskelijoille, ammattikasvattajille, toimittajille ja järjestöissä toimijoille. Tiedon tuottamisessa tehdään yhteistyötä erityisesti A-klinikkasäätiön tutkimusryhmän ja hankkeiden kanssa ajankohtaisten kehittämis- ja tutkimustoiminnan yhteydessä.

Tutkimusjulkaisutietokanta sisältää A-klinikkasäätiön tutkimusluvan saaneiden ja säätiön tutkijoiden ja tutkimusryhmän töitä päihteisiin, pelaamiseen ja mielenterveysteemaan liittyen. A-klinikkasäätiön hoitotutkimuksen piirissä tehtyjä julkaisuja vuodesta 1993 alkaen ja opinnäytetöitä vuodesta 2008 alkaen. 

Tutkimustiivistelmien tietokannassa on suomalaisten päihdetyön asiantuntijoiden kirjoittamia suomenkielisiä lyhyitä esittelyjä ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdehoitoon liittyvistä tutkimuksista. Tarkoituksena on tarjota selkokielisiä lyhennelmiä keskeisistä tutkimustuloksista ja niiden sovellettavuudesta päihdetyössä. Jos haluat, niin voit tilata uutiskirjeen, jonka avulla pysyt perillä palveluun lisätyistä lyhennelmistä. Uutiskirje lähetetään kerran kahdessa kuukaudessa, ja se sisältää tiedot sinä aikana julkaistuista lyhennelmistä.

Julkaisusarjat tarjoavat tutkimustietoa yhteiskunnallisen keskustelun tueksi. Tietopuun Tutkimussarja- ja Katsauksia ja näkökulmia -julkaisusarjojen tarkoitus on vahvistaa päihde- ja mielenterveystyön yhteiskunnallista merkitystä. 

Tiimin tutkittua -sivulle on koottu Tiimilehdessä julkaistut "Tutkittua" artikkelit vuodesta 2011 alkaen.

A-klinikkasäätiön tutkimustoimintaan sisältyy omia ja yhteistyössä toteutuvia kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimushankkeita erilaisilla rahoituksilla. Tutkimushankkeiden julkaisema tutkimustieto kootaan näille sivuille:

  • Toimintakyky Paradise24fin -sivulla esitellään PARADISE-hankkeessa kehitetty työkalu, jonka avulla ihmisen psykososiaalista kuormitusta on mahdollista arvioida ja seurata hoidon aikana.
  • Korvaushoito –KAKE –sivulla esitellään opioidien lääkkeellisen korvaushoidon arviointi- ja seurantatutkimusta. 
  • Rekisteritutkimus –RIPE –osiossa kerrotaan rekisteri- ja hoitotietoihin perustuvasta seurantatutkimuksesta liittyen päihdehuollon avo- ja laitospotilaiden elämänkulkuun. 
  • Lapsiperheet LapsYTY –sivulla kuvataan "Lasten ja perheiden palvelut ja niiden johtaminen" -hankkeen (LapsYTY) piirissä tehtyjä tutkimuksia. 
  • Huumeidenkäyttäjät –QUAF –osiossa kerrotaan QUAF2-osahankkeesta, joka on tuottanut tietoa Helsingin huumeidenkäyttäjistä, heidän päihteiden käytöstään sekä elämäntilanteestaan. 
  • Kriminaalipäihdetyö –Prison –sivulla esitellään pohjoismaista Prison-tutkimushanketta, joka keskittyy vankeinhoidon päihdekuntoutuksen tarkasteluun. 
  • Terveys ja hyvinvointi (FinSote) sivulla kerrotaan järjestötutkimuksen verkostosta, jonka tarkoituksena on hyödyntää THL:n Aikuisten terveys- ja hyvinvointitutkimuksen väestökyselyjen aineistoja järjestönäkökulmasta.