Mielenterveys
Psykiatriset sairaalahoidot ja ei-päihde-ehtoiset psykiatriset diagnoosit päihdehoitoon hakeutuneilla: yhteydet kokonais- ja itsemurhakuolleisuuteen
TutkimustiivistelmäSuomalaisessa rekisteritutkimuksessa todettiin päihdeongelmien vuoksi hoitoon hakeutuneiden ihmisten kuolevan ennenaikaisesti ja itsemurhien olevan yleisiä. Vakava, sairaalahoitoa vaativa psykiatrinen sairastavuus oli yleistä ja erityisesti vakavat mielialahäiriöt olivat yhteydessä kohonneeseen itsemurhariskiin.
Mielihyvän tavoittelua vai todellisuuspakoa? Tarkastelussa addiktiokäyttäytymisen ja eskapismin välinen yhteys
TutkimustiivistelmäTodellisuuspakoisuudella eli eskapismilla tarkoitetaan todellisuuden tai tosielämän ongelmien välttelyä. Eskapismia pidetään tyypillisesti negatiivisena vaikuttimena, joka johtaa kielteisiin seurauksiin yhdistyessään päihteiden käyttöön tai muihin addiktiokäyttäytymisen muotoihin. Aiempi eskapismitutkimus perustuu pääasiassa pienillä tai rajatuilla otoksilla tehtyihin analyyseihin ilman kattavaa näkemystä eskapismin ja addiktioiden suhteesta.
Osallisuus kohtaamispaikkayhteisössä hälvensi mielenterveyskuntoutujien yksinäisyyttä
UutinenMatalan kynnyksen kohtaamispaikka tarjoaa mielenterveyskuntoutujille merkittäviä osallisuuden kokemuksia. Osallisuuteen liittyy kuitenkin myös paradokseja, joihin on syytä kiinnittää huomiota palveluja kehitettäessä. Tärkeää toimintaan osallistuville on määritellä itse osallistumisensa tapa ja intensiteetti.
Epävarma työmarkkina-asema lisää miesten masennusperäistä työkyvyttömyyttä
TutkimustiivistelmäAikaisempi työttömyys ja heikko usko uudelleen työllistymiseen kasvattavat miesten riskiä päätyä masennusperustaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle – naisilla vastaavaa yhteyttä ei havaittu.
Terveydentilan yhteydet kokemuksiin poikkeustilasta – verkkokysely sote-järjestöjen tavoittamille ihmisille valmiuslain aikana
TutkimusKoronapoikkeustilan rajoitukset vähensivät kansalaisten kohtaamisia sekä palvelujen ja tuen saatavuutta. Lisäksi monet toiminnot siirtyivät digitaalisiksi. Tutkimus selvitti terveydentilan vaikutuksia sotejärjestöjen tavoittamien ihmisten arkeen ja hyvinvointiin koronakriisin aikana.
Stigma hankaloittaa avun saamista ja hakemista päihde- ja mielenterveysongelmiin
Blogi tai ajankohtaisartikkeliIhmiset, joilla on päihteisiin tai riippuvuuksiin liittyviä ongelmia, kohtaavat erilaisissa palveluissa muita helpommin syrjintää, kielteistä leimaamista ja ennakkoluuloja. Aina eettiset ihanteet eivät realisoidu arjen hoito- ja asiakastilanteissa.
Rekisteritutkimus maahan muuttaneiden mielenterveyspalveluiden piiriin hakeutumisesta verrattuna kantasuomalaisiin
TutkimustiivistelmäTerveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemässä tutkimuksesta selviää, että maahan muuttaneet käyttävät mielenterveyspalveluja vähemmän kuin kantasuomalaiset. Maahan muuttaneen kotimaa, ikä ja Suomessa asuttu aika vaikutti eri tavoin palvelujen käyttöön.
Mielialahäiriöistä kärsivien mielenterveyden tila koronapandemian aikaan Australiassa: alustavia tuloksia COLLATE-projektista
TutkimustiivistelmäKoronaviruspandemian (COVID-19) hillitsemistä ehkäisevät toimet, kuten sosiaalinen eristäytyminen, voivat olla haitallisia erityisesti mielenterveysongelmia kokeneille henkilöille.
Katsaus: Matalan kynnyksen palvelujen sulkeminen vaarantaa kävijöiden hyvinvoinnin
UutinenTuoreesta Tietopuun Katsauksia ja näkökulmia -artikkelista selviää, että koronapoikkeustilalla ja matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen sulkemisella on monia vaikutuksia kohtaamispaikkojen kävijöiden hyvinvointiin ja arjessa selviytymiseen.
Tutkittua tietoa nuorten mielenterveys- ja päihdetyöhön
UutinenViime aikoina julkisuudessa on ollut paljon esillä, että osa nuorista voi huonosti. NUMPA-hankkeessa on tarkoituksena kartoittaa nuorille suunnattujen mielenterveys- ja päihdepalveluiden kokonaisuutta, toimijoiden välistä yhteistyötä sekä kokemuksia hyvistä käytännöistä.
Sivut
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- seuraava ›
- viimeinen »