Olet täälläEtusivu Ajankohtaista Tapahtumat

Tapahtumat

Järjestöjen ja päihde- ja mielenterveyspalveluiden teemapäivä 19.4.2023

Paikka: Jyväskylän pääkirjasto (Vapaudenkatu 39–41, 40100 Jyväskylä)

Tarvitsetko sinä tai läheisesi tukea päihde- ja mielenterveyskysymyksissä? Haluatko muuten lisätä tietoasi aiheesta? Tule tutustumaan päihde- ja mielenterveyspalveluiden ja järjestöjen toimintaan Jyväskylän pääkirjastossa 19.4.2023!

Kirjaston 2. kerroksen Isolla torilla olevilla esittelypisteillä voit tutustua seuraavien järjestöjen ja palveluiden toimintaan: 

Päihde- ja mielenterveystyön kokemusasiantuntija- ja vertaistoiminnan tapahtuma 18.4.2023

Paikka: Hybriditapahtuma (A-klinikkasäätiö, Ratamestarinkatu 7 A, 6 krs, Helsinki) ja etänä

Tervetuloa päihde- ja mielenterveystyön kokemusasiantuntija- ja vertaistoiminnan tapahtumaan "Kokemuksen kanssa viisaampana".

Mielenkiintoiset puheenvuorot ja paneelikeskustelu avaavat erilaisia näkökulmia aiheeseen sote-palveluiden, järjestötyön sekä kokemusasiantuntijoiden näkökulmasta. 

Tapahtuma järjestetään A-klinikkasäätiön tiloissa (Ratamestarinkatu 7 A, 6 krs). Voit myös osallistua tapahtumaan etäyhteyden kautta.

Miten puhua kannabiksesta -koulutus 12.4.2023

Paikka: Etätapahtuma (Teams)

Ehyt ry:n järjestämässä koulutuksessa jaetaan tietoa kannabiksen käytön ehkäisyyn ja puheeksiottoon. Koulutuksessa käsitellään muun muassa, mitä kannabis on sekä mitä vaikutuksia ja seuraamuksia sen käytöllä on. Lisäksi koulutuksessa jaetaan työkaluja ja vinkkejä kannabiskeskustelun aloittamiseen. 

Tapahtuma on suunnattu 2. asteen henkilökunnalle, nuorisopalveluiden työntekijöille ja sosiaalialan henkilöstölle, mutta se on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Hyvinvointia ryhmästä? MIPA 2.0 -hankkeen työpaja 27.3.2023

Paikka: Diakonia-ammattikorkeakoulu (Kyläsaarenkuja 2, 00580 Helsinki, tila nro 332) ja etänä

A-klinikkasäätiön koordinoiman Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelman (MIPA 2.0) työpajassa keskustellaan päihde- ja mielenterveysjärjestöjen järjestämistä ryhmätoiminnoista. 

Marianna Sorvali johdattelee ryhmien erilaisiin prosesseihin ja merkityksiin. Ryhmät ovat onnistuessaan osallistujille aina myös jollain tavalla terapeuttisia, ja niihin sisältyy osallistujien elämäntilannetta edistäviä tekijöitä.

Mielenterveyden edistämisen vertaisfoorumi 24.3.2023

Paikka: Etätapahtuma (Teams)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen järjestämässä tapahtumassa tarjotaan ajankohtaista tietoa mielenterveyden edistämiseen liittyvistä kysymyksistä. Tapahtuman tavoitteena on lisäksi verkostoida eri mielenterveyden edistämisen toimijoita. 

Tapahtuma on suunnattu kaikille mielenterveyden edistämisen toimijoille eri sektoreilla: kunnissa, hyvinvointialueilla, aluehallintovirastoista ja järjestöistä. 

Mielenterveysalan järjestöt tutuiksi -webinaari 21.3.2023

Paikka: Etätapahtuma (Teams) 

Mielenterveysalan järjestöt kertovat webinaarissa toiminnastaan, tarjolla olevista apu- ja tukimuodoista sekä siitä, miten järjestöjen toimintaan pääsee mukaan. Webinaari on suunnattu Itä-Uudellamaalla sote- ja sivistyspalveluissa työskenteleville ja kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Tavoitteena on lisätä tietoa järjestötoiminnasta sekä helpottaa asiakasohjausta järjestöjen avun ja tuen piiriin.

Katkaistaan syrjäytymisen polku yhdessä -seminaari 20.3.2023

Paikka: Valtiovarainministeriö (Mariankatu 9, Helsinki) tai etänä

Seminaarin tavoitteena on tarjota kansallista tilannekuvaa nuorten hyvinvoinnista sekä etsiä ratkaisuja hyvinvoinnin tukemiseksi. 

Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja muun muassa nuorten kokemuksista koronapandemiasta, nuorisorikollisuuden kehityksestä sekä nuorten syrjäytymisestä. 

Seminaari on suunnattu erityisesti hyvinvointialueiden johdolle ja päättäjille, mutta se on aivoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

Nuorisobarometri 2022 julkistustilaisuus 16.3.2023

Paikka: Tiedekulma (Yliopistonkatu 4, Helsinki) tai etänä

Valtion nuorisoneuvoston ja Nuorisotutkimusverkoston vuosittain julkaiseman Nuorisobarometrin teemana oli vuonna 2022 resilienssi, eli kyky sopeutua ja mukautua vastoinkäymisiin. Tämän lisäksi nuorilta kysyttiin muun muassa suhtautumisesta päihteisiin, tyytyväisyydestä elämään sekä luottamuksesta yhteiskunnan instituutioihin. 

Nuorisobarometrin julkaisutilaisuudessa esitellään barometrin tuloksia sekä annetaan politiikkasuositukset tulosten perusteella. 

Hatkassa – kansallinen tilannekuva -julkaisutilaisuus 15.3.2023

Paikka: Etätapahtuma 

Hatkassa-hankkeessa on selvitetty hatkaamista, eli sijaishuoltopaikasta luvatta poistumista ja sinne palaamatta jättämistä. Hanke järjestää 15.3. julkaisutilaisuuden, jossa esitellään kansallista tilannekuvaa ilmiöstä. 

Tilannekuvan luomisessa on hyödynnetty kotimaista ja kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta, sijaishuollossa asuville tai asuneille nuorille, läheisille ja ammattilaisille suunnatun kyselyn tuloksia sekä työpajatyöskentelyn antia. 

Meinaako mennä överiksi? – Riippuvuuden taustatekijät ja menetelmiä toipumiseen 9.3.2023

Paikka: Etätapahtuma

Naistenkartanon webinaarin aiheena on 9.3. riippuvuuksien riskitekijät, riippuvuuskäyttäytymisen tunnistaminen sekä toipumisen menetelmät.

Webinaarissa pohditaan muun muassa, miten tavallisen mielihyvän hakemisen ja addiktiokäyttäytymisen voi erottaa toisistaan sekä millaiset tekijät vaikuttavat riippuvuuksien taustalla.

Webinaarin puhujana toimii sairaanhoitaja Suvi Björkqvist Toimiva ry:stä. 

Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelman loppuseminaari 8.3.2023

Paikka: Hybriditapahtuma Säätytalolla (Snellmaninkatu 9–11, Helsinki) ja etänä

Oikeusministeriö järjestää Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelman loppuseminaarin hybriditilaisuutena 8.3.2023. 

Tapahtumassa kuullaan muun muassa tutkijatohtori Karoliina Suonpään puheenvuoro naisiin kohdistuvista perhesurmista sekä Irakin naisten yhdistys ry:n puheenjohtajan Ala Saeedin esittely hankkeesta, jossa tehdään kunniaan liittyvän väkivallan vastaista asennemuutostyötä ruohonjuuritasolla.

Opioidikorvaushoito-webinaari 6.3.2023

Paikka: Etätapahtuma

Kanta-Hämeen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke järjestää 6.3. webinaarin, jonka tavoitteena on lisätä tietämystä opioidikorvaushoidosta. Webinaarissa käydään läpi, mitä opioidiriippuvuus tarkoittaa sekä mitä opioidikorvaushoito oikein on. 

Tapahtuma on suunnattu erityisesti perustason sote-ammattilaisille, mutta se on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

Kokemuksia rahapeliongelmasta -tietoisku 1.3.2023

Paikka: Etätapahtuma

E-Elokolon rahapelitietoiskussa keskustellaan 1.3. rahapeliongelmiin liittyvistä kokemuksista. Aihetta alustaa Sosped-säätiön kokemusasiantuntija Pelirajaton-hankkeesta. Alustuksen jälkeen on mahdollista keskustella sekä esittää kysymyksiä kokemusasiantuntijalle.

Tietoisku on suunnattu erityisesti kohtaamispaikkojen kävijöille, vapaaehtoisille sekä yhdistystoimijoille, mutta se on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

#TUTKIMUStutuksi: Nuorten itsetuhoisuus 28.2.2023

Paikka: Etätapahtuma

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelman (MIPA 2.0) #TUTKIMUStutuksi -tapahtumissa keräännytään kuulemaan ja keskustelemaan jostakin ajankohtaisesta tutkimusaiheesta. Tiistaina 28.2. aiheena on nuorten itsetuhoisuus. 

Terveystieteiden tohtori Tiina Maria Miettinen tulee alustamaan aihetta. Puheenvuorossa pohditaan muun muassa, mistä nuorten itsetuhoisuudessa on kyse ja miksi siihen on niin vaikea saada apua. 

Osallisuuden vahvistaminen ja yksinäisyyden vähentäminen -webinaari 28.2.2023

Paikka: Etätapahtuma

Yhdessä osallisuutta -hanke järjestää 28.2. webinaarivalmennuksen, jossa syvennytään erityisesti nuorten ja työikäisten yksinäisyyteen. Webinaarissa pohditaan muun muassa, miten yksinäisyyttä voidaan vähentää ja osallisuutta vahvistaa. 

Webinaarin puhujina toimivat kasvatuspsykologian professori Niina Junttila sekä Suomen Punaisen Ristin sosiaalitoiminnan suunnittelija Varpu Salmenrinne. Lisäksi kuullaan kokemuspuheenvuoro Aspa-säätiön Mielekäs-toiminta -hankkeesta.  

Rikoserityinen työ lastensuojelun jälkihuollossa 16.2.2023

Paikka: Etätapahtuma 

Yhdessä aikuisuuteen – Elämässä Eteenpäin (YEE)-hankkeen ja Ri-O-hankkeen järjestämässä tapahtumassa pureudutaan rikoserityiseen työhön lastensuojelun jälkihuollossa. Tapahtumassa esitellään muun muassa toimivia käytäntöjä sekä jaetaan tietoa monialaisesta yhteistyöstä. 

Tapahtuma on suunnattu erityisesti lastensuojelun jälkihuollon ja rikoserityisen työn parissa toimiville, muille jälkihuoltoikäisten nuorten parissa työskenteleville, kokemusasiantuntijoille, viranomaistahoille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

Arvioinnin viisi tasoa -webinaari 16.2.2023

Paikka: Etätapahtuma (Zoom)

SOSTE järjestää yhteistyössä STEA:n kanssa tunnin mittaisen webinaarin, jossa syvennytään toiminnan arviointiin. Webinaarissa käsitellään viiden erilaisen toiminnan arviointia sekä pohditaan, miten toiminnan luonne ja kohderyhmä vaikuttavat arviointiin. 

Tapahtuma on suunnattu vaikuttavuudesta kiinnostuneille järjestötoimijoille. 

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 14.2. mennessä SOSTEn verkkosivujen kautta. 

Kuinka viestiä mielenterveys- ja päihdeongelmista? Webinaari 7.2.2023 

Paikka: Etätapahtuma (Teams)

Sosiaali- ja terveysministeriön Kansanterveyden neuvottelukunta järjestää 7.2. webinaarin mielenterveyteen, päihteiden käyttöön ja riippuvuuksiin liittyvästä stigmasta. Webinaarissa pohditaan, miten näistä aiheista voi viestiä ilman leimaamista ja stigman ylläpitämistä. 

Webinaarissa kuullaan puheenvuoroja muun muassa stigman välttämisestä kuvituksessa, maahanmuuttajiin kohdistuvasta stigmasta sekä päihde- ja mielenterveysongelmiin liittyvästä stigmasta virkamiehen työssä. 

Väkivallan pelko ja lumo: nuoret, jengit ja väkivalta 6.2.2023

Paikka: Mannerheimintie 166, Helsinki ja verkossa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Radik-hanke ja Sisäministeriö järjestävät yhteistyössä webinaarin, jonka aiheena on nuoret ja väkivalta. 

Webinaarissa kuullaan puheenvuoroja muun muassa järjestäytyneestä rikollisuudesta, rikollisista ryhmittäytymistä irrottautumisesta sekä nuorisoväkivallan ennaltaehkäisystä. 

Tapahtuma on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, poliiseille, nuorisotoimen edustajille, muille sidosryhmille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

Ulos epätoivosta -hankkeen käynnistysseminaari 3.2.2023

Paikka: Hybriditapahtuma (Mannerheimintie 166, Helsinki tai etänä)

Ulos epätoivosta -hankkeen tavoitteena on löytää keinoja ehkäistä nuorten riskikäyttäytymistä, väkivaltaa, huumeiden yliannostuksia ja itsetuhoista käyttäytymistä.

Hankkeen käynnistysseminaarissa tutkijat esittelevät tilannekuvaa nuorten huume- ja väkivaltakuolemista, itsemurhista sekä tukipalvelujen nykytilasta. Tapahtumassa kuullaan lisäksi yhteistyökumppanien kommenttipuheenvuoroja.