Olet täälläEtusivu Loki Tampereesta

Loki Tampereesta

Heti otsikosta lähtien pyrin karsimaan Tampereen murteeseen kuulumattomia ulkomaisia kirjaimia kuten pehmeä P ja pehmeä K. Keskityn T-kirjaimeen. Ensimmäinen kirjoitukseni liittyi tipattomaan ja toinen taiteeseen. Nyt siis nääs Tampere (m-kirjain lausutaan paksuna) on vuorossa.

”Jos olisin tamperelainen” aloitti Juice kirjoituksensa aikoinaan. Kolumneja ne kai olivat, blogit keksittiin vasta myöhemmin. Kai minäkin voisin juttuni niin aloittaa, koska olen Suomen aurinkoisimmasta kaupungista alun alkaen.

Mutta Tampere… ”Jos Tampere ois nainen, se oisi tosi syöjätär…” eli paratiisista voi nähdä vilauksen juuri Mansessa. Paratiisi on ehkä liioittelua, vaikka Ilves-kannattajat laulavatkin ”Ilves on mun jumalani…” Ja sama ruåtsiksi…”tappara är min god”

Jumalahan kuitenkin asuu Viljasen siilossa (Kalevan kirkossa) kuten tamperelaiset tietävät. Ja tarpeeksi lähellä on Tammelan futispyhättökin. Kesähän on ilvesläisen parasta aikaa, kuten olette huomanneet. Jo vuodesta -85. Eput eivät kuitenkaan ole saaneet innoitustaan Ilveksen kiekkomestaruudesta tai mun Tampereelle muutosta. Kai.

Mervin isä, vanha Tapola, näki aikoinaan ensimmäisiä tummapintaisia ulkomaisia Tampereella ja sai oivalluksen. En tiedä kylläkään, miten ajatuskulku meni mutta musta makkara syntyi.

Perinteiden lisäksi Tampere myös kehittyy voimalla…ylöspäin, alaspäin ja sivusuuntaan. Tampere isottelee rakennuttamalla erilaisia torneja, alaspäin mentiin tunnelissa ja sivusuuntaan täyttämällä Näsijärveä tunnelista saadulla kivilouhoksella. Tohlopin televisiokeskus on nykyään Mediapolis, Technopolis on Hervannassa…mutta Ransu on Ransu ja Sori on Sori …ei siis ”sorry” vaan Sorinkadun poliisiasema. ”Tuossa kaahaa poliisitkin, sanoo miehekkäästi… Sori vaan”

Mitäs sitten…ajaako ratikka Nyssen ohi tai upottaako maauimala ”Pynsän”? Lähes Ratinan kentälle nousee ostoskeskus ja Hakametsän jäätä sulatetaan. Tammelan kenttä käännetään pohjois-etelä suuntaiseksi eli entisestä sivurajaheitosta tuleekin kulmapotku. Joskus oli Amiraali-olutkin mutta nykyisissä loki-kirjoissa siitä ei ole mainintaa. Kaikki ei kuitenkaan toivottavasti muutu, nimittäin se murre.

Pitko Aamulehdessä lopettaa pakinansa aina näin ”ja lopuksi huumoria”, niin minäkin yritän… ”Tampereen kiälessä ei ulkomaisia kirjaimia oo ku yhressä sanassa ja se on pesufati”

KokeNetin kokemusasiantuntija Timo

(tekstilainauksia Pauli Matti Juhani Leskiseltä, ei tamperelaiselta tamperelaiselta)

Kokemustarina on julkaistu alunperin KokeNet-verkkosivun blogina. KokeNet-sivusto oli osa KokeNet -mieli mukaan hanketta (STEA), jota A-klinikkasäätiö koordinoi vuosina 2017-2019.

Lisää kokemustarinoita »

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.