Asenne asiallisen tuen esteenä?
Pitkään itse kiusattuna olleena, sekä kiusaamisasioiden kanssa vuosia työskennelleenä olen törmännyt ihmisten, mahdollisten auttajien negatiiviseen asennoitumiseen avun hakijan (kiusatun) yksilöllisessä henkisen -tai fyysisen väkivallan kokemuksessa. Mielestäni kiusatuksi tuleminen on aina henkilökohtainen kokemus johon vaikuttaa myös oma pohjalla oleva temperamentti sekä omat kokemukset syrjinnästä tai hylkäämisestä.
Toivoisin kiusaamiseen puuttumiseen tai avun antamiseen uudenlaista asennoitumista, empaattisempaa. Kokemus henkisestä -tai fyysisestä väkivallasta tulee ottaa aina vakavasti, eikä sitä saa koskaan vähätellä. Tunnetuimpia vähätteleviä lauseita jotka lisäävät kiusatun syyllisyyden tunnetta on:
"Jos et ikinä olisi tehnyt sitä ja tätä, niin en koskaan olisi tehnyt sinulle niin."
"Olet omalla käytöksellä ansainnut tulla kiusatuksi!"
"Mitä voisit itsessäsi muuttaa, että sinua ei kiusattaisi?"
"Älä ole niin herkkä. Koveta itsesi!"
"Älä välitä!"
Meistä kukaan ei valikoi tulevansa alistetuksi tai kiusatuksi, en minä ainakaan. Henkinen ja fyysinen väkivalta (kiusaaminen) ei koskaan ole alistetun vika. Alistaminen on vääränlaista vallankäyttöä, ja pahimmillaan auttaja jolle kiusattu avautuu voi olla uudelleen alistaja vähättelevillä kommenteillaan. Tämän takia olisi tärkeää asennoitua kohtaamaan autettavia sekä tuettavia ihmisiä niin, että hetkeksi astuu meidän kiusattujen kenkiin.
Pohtii tovin seuraavaa:
"Miltä minusta olisi tälläinen kohtelu tuntunut? Olisinko itse välittänyt, jos minua olisi kiusattu, kohdeltu kaltoin? Toivoisinko itse, että minun oma samankaltainen kokemus otettaisiin vakavasti!"
Jos ajatuksessasi päädyt tulokseen, että asia ei vaivaisi sinua, niin ota takapakkia ja poistu. Älä kommentoi, älä pahenna väkivaltaa kohdanneen ihmisen tilaa vähättelemällä hänen kokemusta. Väkivallan kokemus on usein aito, se on hänen kokemusmaailmansa johon liittyy paljon erilaisia raskaita joiden kohtaaminen voi olla pelottavaa. Syyllisyydentunne on kiusatussa itsessään. Tuo syyllisyyden tunne luotiin jo kiusaamisen aikana, kun kiusattu aivopestiin uskomaan, että ei koskaan kykene mihinkään ja kaikki on hänen vikaansa, jopa kiusaa
KokeNetin kokemusasiantuntija Katri
Kokemustarina on julkaistu alunperin KokeNet-verkkosivun blogina. KokeNet-sivusto oli osa KokeNet -mieli mukaan hanketta (STEA), jota A-klinikkasäätiö koordinoi vuosina 2017-2019.
Lisää uusi kommentti