Olet täälläEtusivu Apua ajoissa?

Apua ajoissa?

Olen aina ollut vahva. Olen aina pärjännyt. Olen tottunut selviämään itsekseni. Osaan kyllä itse. En minä tarvitse ketään. Avun pyytäminen tuntuu vaivalloiselta, enkä halua vaivata muita.

Paitsi että ehkä minä tarvitsen... On tilanteita joista en selviä itse, jolloin on viisasta pyytää apua ja jolloin on helpottavaa antaa osa taakasta toisen kannettavaksi. Kun mieleni sairastui tiesin kyllä jossain syvällä sisimmässäni että nyt en selviä yksin. Hiljensin kuitenkin tuon heikon äänen ja päätin että kyllähän minä tästäkin selviän. Meni aikaa ja menin koko ajan huonompaan kuntoon. Ääni sisälläni vahvistui ja minä tein kaikenlaista tyhmää vaimentaakseni sen. Lopulta tilanne meni niin huonoksi, ettei enää ollut vaihtoehtoja. Hain apua ja aloitin hitaan tien kohti toipumista.

Olen monesti miettinyt sitä miksi minä en hakenut apua ajoissa, miksi minä annoin tilanteen luisua niin pitkälle, että menin rikki ja jouduin kasaamaan itseni kokonaan uudelleen. En vieläkään tiedä täsmällistä vastausta tuohon. Mutta luulen että tämä on valitettavan yleistä. Tiedämme kyllä jossain sielun syvimmissä sopukoissa, että nyt emme pärjää, mutta silti sen myöntäminen ja avun hakeminen ajoissa on jostain syystä ylivoimaista.

Minulla on toinenkin kokemus mielen sairastumisesta. Tämä tapahtui melko hiljattain. Olin jo kerran kuntoutunut ja nyt sairastuin siis uudelleen. Tällä kertaa asiat olivat niin eri lailla. Olin jo kouluttautunut kokemusasiantuntijaksi ja olin jo tehnyt työtä kokemusasiantuntijana. Olin oppinut paljon mielen sairauksista ja ennen kaikkea itsestäni. Tällä kertaa hain apua heti kun tunsin että nyt en pärjää itse. Sain apua ja tällä kertaa olen pystynyt elämään sairauteni kanssa melko oireettomana hyvän hoidon ansiosta. Samalla työstän sairauden syitä, mutta saan apua myös siihen, etten oireile. Ero edelliseen kertaan on valtava.

Haluaisin niin mielelläni, että myös sinä joka sinnittelet itseksesi, uskaltaisit luottaa siihen, että apua on saatavilla ja että hakisit apua. Kenenkään ei pitäisi sinnitellä yksin. On se ongelma mikä tahansa. Valitettavasti tiedän, että apua ei aina ole niin helpolla saatavissa ja että välillä joudumme taistelemaan saadaksemme äänemme kuuluvaksi. Siksi KokeNet on olemassa. Vertaistuella on uskomaton voima ja KokeNetin vastaajien vahvuutena on, että he ovat kokeneet sen saman tilanteen jossa sinä sinnittelet. He ovat löytäneet apua ja he voivat auttaa myös sinua.

KokeNetin projektisuunnittelija Pia

Kokemustarina on julkaistu alunperin KokeNet-verkkosivun blogina. KokeNet-sivusto oli osa KokeNet -mieli mukaan hanketta (STEA), jota A-klinikkasäätiö koordinoi vuosina 2017-2019.

Lisää kokemustarinoita »

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.