Olet täälläEtusivu Maaret Väkinen: Rentouttava viinilasillinen, omaa aikaa oluella ja skumppaa kaupungilla – tuliko tissuttelusta tapa?

Maaret Väkinen: Rentouttava viinilasillinen, omaa aikaa oluella ja skumppaa kaupungilla – tuliko tissuttelusta tapa?

Rakennustikkaat, jonka päällä on punaviisilasi. Kuvassa teksti "Tarviinko mä tän? Jos palkitse itseni joka päivä -se on 365 lasia vuodessa. www.tipaton.fi, #tarviikomätän #tipaton".

Lasi viiniä tai kylmä olut voi olla houkuttava palkinto raskaan työpäivän päätteeksi tai vaikka nappiin menneen urheilusuorituksen jälkeen. Yhdestä tai kahdesta alkoholiannoksesta ei varsinaista humalaa tule, mutta myös tissuttelu on terveydelle haitallista. Pienikin määrä alkoholia haittaa suorituksesta palautumista ja tekee yöunesta katkonaista.

Millä muulla tavalla itsensä voisi palkita? Ajaisiko alkoholiton lempijuoma saman asian? Ehkä rauhassa nautittu hyvä iltapala tai lenkki lähimetsässä rentouttaisi ja toisi voimia.

Tipattoman tammikuun tavoitteena on herättää keskustelua alkoholista osana ihan tavallisia tilanteita ja arkipäiviä. Tänä vuonna Tipattoman teemana on ”Tarviinko mä tän?” Kysymys herättää pohtimaan, missä tilanteissa ja mistä syistä alkoholia käyttää.

Miten usein näitä tilanteita tulee vastaan? Käypä hoito -suositusten mukainen korkean riskin taso on miehillä 23-24 annosta ja naisilla 12-16 annosta viikossa. Kohtalaisen riskin taso on miehillä yli 14 annosta ja naisilla yli 7 annosta viikossa, siis annos tai pari päivässä.

Ammattilaisen vastaanotolla Tipaton tammikuu tarjoaa hyvän tilaisuuden ottaa alkoholin käyttö puheeksi myös tissuttelun näkökulmasta.

Alkoholi muun muassa nostaa verenpainetta, haittaa yöunta, heikentää muistia ja vanhentaa ihoa – vaikka käyttömäärät olisivat kerralla pieniäkin. Alkoholista kertyy myös kaloreita, joskin usein vaivihkaa. Pikkupullossa keskiolutta on 130 kaloria, pullossa siideriä 180 kaloria ja neljässä senttilitrassa viinaa 100 kaloria. Mitä väkevämpi ja makeampi juoma, sitä enemmän siinä on kaloreita. Usein alkoholin kera lisäksi nautitaan jotakin herkullista purtavaa. Painonpudotusta tissuttelu ei edesauta.

Vähästä kertyy ajan myötä yllättävän paljon paitsi kaloreissa mitattuna, myös alkoholin aiheuttamina terveysriskeinä. Tissutellessa alkoholisairauksien riski on koko ajan olemassa ja lisäksi voi käydä niin, että käyttömäärät vähitellen kasvavat.

Tipattoman verkkosivuilla on julkaistu artikkeli, jossa A-klinikka Oy:n lääketieteellinen johtaja ja Päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki kommentoi neljää tissutteluun liittyvää myyttiä. Näiden neljän väitteen kautta voi huomata, miten erilaisiin tilanteisiin alkoholi liittyy. Tissuttelun riskeistä käytävälle keskustelulle on tarvetta, sillä usein alkoholin aiheuttamat haitat liittyvät ajatuksissa ja keskustelussa alkoholin ongelmakäyttöön ja alkoholisairauksiin.

Samalla Tipaton tammikuu -kampanjan tavoitteena on kannustaa viettämään tipatonta itselleen sopivalla tavalla. Pelkkä alkoholin käytön vähentäminen voi toimia hyvänä ajatusten herättäjänä. Kuukauden voi viettää kokonaan ilman alkoholia, tai se voi toimia ponnahduslautana pidemmälle alkoholittomalle jaksolle.

Oleellista on pysähtyä miettimään omaa suhdettaan alkoholiin. Mihin sitä tarvitsen? Onko mahdollisesti kyse tottumuksesta, porukan aiheuttamasta paineesta, tai jostakin muusta syystä, jota ei ole aiemmin edes tullut ajatelleeksi.

Maaret Väkinen
viestinnän asiantuntija
EHYT ry / EPT-verkosto

Lisätietoa:

Tipattoman tammikuun verkkosivut

Päihdelinkin verkkosivut

EHYT ry:n verkkosivut

OttoMitta-sovelluksen voi ladata omaan kännykkään EHYT:n sivulta. OttoMitta on tarkoitettu alkoholinkäytön riskien tunnistamiseen sekä omaan terveyteen vaikuttavien elämäntapamuutosten tueksi. Vaikka alkoholinkäyttö olisikin satunnaista, uusi juomapäiväkirja herättelee pohtimaan omia kulutustottumuksia. OttoMitan käyttö on täysin maksutonta ja sovellukseen tallennetut tiedot näkyvät vain käyttäjälle itselleen.

Tutustu myös Tietopuussa

Tutkimusjulkaisu: Yleisen hyvinvoinnin parantaminen edistävän ja ehkäisevän työn ytimessä. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen työntekijöiden kuvauksia työstään.

Tutkimusjulkaisu: Hoitopolun kehittäminen ennaltaehkäisevään päihdehoitotyöhön

Tutkimustiivistelmä: Koronan vaikutukset suomalaisten alkoholinkulutukseen

Blogiarkisto »

 

 

Pääteema: 

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Tästä pääset tutustumaan Tietopuun tietosuojaan