Olet täälläEtusivu Anna Järvinen: Nuorten kannabiskokemustarinat ammattilaisten työvälineenä

Anna Järvinen: Nuorten kannabiskokemustarinat ammattilaisten työvälineenä

Tyttö ylittää tietä kuulokkeet kaulalla.

”Jaahas. Kannabis. Siitä olis paljon sanottavaa. Hyvää, pahaa ja kaikkee siltä väliltä.” 

Mitä sanoisit, jos kertoisin että minulla olisi tarjota sinulle keino, jolla voit samanaikaisesti täyttää talvikuukausien hyggeilyn tarvettasi sekä kehittää itseäsi kohtaamisissa nuorten kanssa? Kokemuksia kannabiksesta / Kertomuksia elämästä -kirjaan uppoutuminen toimii oikein hyvin näiden molempien osalta. Suosittelen nauttimaan kirjasta viltin alla, varpaat villasukissa ja yrttihauduketta hörppien.

Kannabiskeskustelu käy kuumana ja äärilaidat korostuvat

”Kannabis kuitenkin kiinnosti, sillä se aiheutti keskustelua, jossa halusin olla mukana" 

Kannabis puhututtaa nyt, tässä hetkessä. THL julkaisi 25.11.2020 Huumetilanne Suomessa 2020 -raportin, jossa kerrotaan alaikäisten kannabiksen kokeilun ja käytön yleisyyden olleen pitkään vakaalla tasolla, mutta viimeisten tulosten mukaan kannabiksen kokeilujen yleistyneen. 25–34-vuotiaista 45 % kertoo kokeilleensa huumeita ainakin kerran elämässään. Tavallisin käytetty huume on kannabis.

Marraskuussa vietimme ehkäisevän päihdetyön viikkoa kannabisteemalla ja samalla viikolla eduskuntaan jätettiin kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisesta. Keskustelu käy siis kuumana ja sen huomaa kohtaamisissa: ”Mitähän tästä tulee? Mitä mieltä sinä olet rangaistavuuden poistamisesta?”, kysymykset satelevat.

Keskusteluun tarttuminen voi tuntua hankalalta. Kannabiskeskustelussa äärilaidat ovat korostuneet. Toisaalla ryhmä, joka haluaa kannabista käsiteltävän huumeena ja nipussa muiden laittomien päihteiden kanssa - ”tästä (kannabiksesta) puhuminen aiheuttaa monessa moraalipaniikin”. Toisaalla henkilöitä, jotka täysin kieltävät kannabiksen haitat ja riskit: ”parantaa kaiken, ihmelääke, täysin haitatonta”.

Oman kokemukseni mukaan kuitenkin suurin osa ihmisistä jakautuu johonkin tähän välille ja neutraali, faktapohjainen keskustelu on mahdollista. Faktapohjaisuuden yli kuitenkin jyräävät usein tunnepitoiset, omiin tai läheisten kokemuksiin perustuvat kertomukset. 

Kokemustarinat tärkeitä näyttöön perustuvan tiedon rinnalla 

”Tämä varmasti pätee moneen muuhunkin käyttäjään”

Yksittäiset kokemukset eivät kerro koko totuutta kannabiksesta. Kuitenkin kokemusten kautta pääsemme sukeltamaan yksilöiden elämään ja siihen, miten kokemuksia jakanut näkee kannabiksen osana elämäänsä. Mielestäni onkin tärkeää, että nuorille samaistuttavia kannabiskokemustekstejä on saatavilla näyttöön perustuvan tiedon rinnalla. Kokemustarinat toimivat myös ammattilaisille työvälineenä. 

Kannabisinterventio nuorille kannabiksen käyttäjille 2018–2020-hankkeessa olemme työskennelleet sekä nuorten että ammattilaisten kanssa. Nuoret ovat olleet mukana jakamassa tietoa ammattilaisille, tekemässä kehittämistyötä, auttaneet lyhytinterventioon kehitettyjen työkalujen luomisessa, arvioineet kehitettyjä työkaluja ja tehneet videoita (Kannabispaku-videosarja). 

Nuorten kohtaamisissa näkyy nuorten halu kertoa omista kokemuksistaan ja ajatuksistaan kannabikseen liittyen. Koulutuksissa ammattilaisille olen pyrkinyt sanoittamaan nuorten kokemuksia ja toimimaan viestinviejänä nuorilta ammattilaisille. Ilokseni olen huomannut, kuinka hyvin nuorten viestit on otettu vastaan ja ammattilaisilla on halu kuulla, mitä nuoret ajattelevat ja ovat kokeneet. 

Kokemus-kirjasta hyötyä niin nuorille kuin nuoria kohtaaville ammattilaisille 

Näiden kahden halun – jakamisen ja kuulemisen – risteyksestä lähdettiin työstämään kirjaa, johon on koottuna nuorten kannabiskokemuksia. Kirja on kirjoitettu nuorille ajatusten, toivon ja ideoiden herättämiseksi, oman käytön ja taustalla vaikuttavien tekijöiden pohtimiseksi sekä avuksi käytön vähentämiseen ja lopettamiseen.

Kirja on kirjoitettu nuorten lisäksi myös ammattilaisille. Kirjan avulla ammattilaiset voivat kehittää omaa osaamistaan nuorten kohtaamisessa, ymmärtää käytön moninaisuutta, rohkaista kannabiksen käytöstä kysymiseen sekä pysähtyä kuulemaan nuoren kokemuksia. 

Ota siis haasteeni vastaan – käperry mieleiseen paikkaan, nosta viltti jaloille ja lataa kirja kannabiskokemuksista. Pysähdy hetkeen kirjan kanssa ja kohta
oletkin tarkkailijana mukana kirjan kirjoittaneiden nuorten matkalla.

Blogin lainaukset ovat otteita nuorten teksteistä Kokemuksia kannabiksesta / Kertomuksia elämästä -kirjasta.

Anna Järvinen
projektityöntekijä, Kannabisinterventio nuorille kannabiksen käyttäjille 2018-2020 -hanke, YAD

Lähteet: 

Hatvala, M., Järvinen, A. & Peltola, R. (toim.) 2020. Kokemuksia kannabiksesta / Kertomuksia elämästä.(pdf). Kannabisinterventio nuorille kannabiksen käyttäjille 2018-2020 -hanke. YAD Youth Against Drugs ry. 

Rönkä, S. & Markkula, J. (toim.) 2020. Huumetilanne Suomessa 2020. (pdf). THL. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/140710/URN_ISBN_978-952-34...

 

Tutustu myös Tietopuussa

Tiivistelmä: Älypuhelinsovellus kannabiksen käytön hallintaan

Tiivistelmä: Nuorten huumeiden käyttö. Tarkastelussa alaikäiset ja täysi-ikäiset nuoret.

Tiivistelmä: Näkökulmia kannabiksen päivittäiseen käyttöön: kulutusta ilman ongelmia vai ongelma hoidon näkökulmasta?

 

Blogiarkisto » 

 

Kommentit

Kaikki lähti siitä ku kerroin lääkärille että poltan pilveä pari kertaa kuukaudessa, niin lääkäri laittoi 3 kuukautta kestävään "päihdehoitoon", joka siis tarkoitti sitä että kävin klinikalla pari kertaa kuukaudessa antamassa virtsanäytteen. Lääkäri otti minulta pois myös adhd lääkkeet ja laittoi minulle diagnoosin kannabiksen haitallisesta käytöstä. "Päihdehoidossa" minulle sanottiin suoraan ettei minulla ollut mitään syytä olla päihdehoidossa mutta otetaan nyt ku on pakko. Seulat olivat puhtaat koska poltin niin harvoin niin kannabis ei näkynyt kuin muutaman päivän. Kun sain "päihdehoidon" päätökseen puhtain seuloin niin sain luvan jatkaa psykiatrisella puolella hoitoja. Jouduin kuitenkin jonottamaan useamman kuukauden että pääsisin takaisin psykiatriselle puolelle, jolloin olin monta kuukautta ilman adhd lääkitystä, joka johti siihen että yliopistotutkinto jäi kesken kun en saanut mitään kursseja enään suoritettua. Kun jäin pois koulusta, tunsin olevani täysin epäonnistunut ihmisenä ja aloin itselääkitsemään itseäni polttamalla kannabista päivittäin. Lopulta jäin kiinni käyttörikoksesta ja jouduin ajokorttiseurantaan. Tässä vaiheessa kaveriporukkakin oli vaihtunut paljonkin. Kokeneemmat neuvoivat miten monet paljon vahvemmat huumeet eivät näy seuloissa kuten kannabis. Tässä vaiheessa aloin käyttämään kovempia huumeita. Sekakäytin ihan mitä vaan mikä ei tulisi näkymään seuloissa. Sotkeuduin täysillä alamaailmaan ja tein hirmutekoja ja minulle itsellenikin tehtiin niitä, useinmiten virkavallan toimesta. Traumaattiset kokemukset ja jatkuva pelko lopulta johtivat siihen että sairastuin mielellisesti niin vakavasti että jouduin mielisairaalaan, josta perheeni haki minut 1000km päähän "turvaan" kaikelta pahalta. Olin mielellisesti niin sairas etten kyennyt edes pistämään vastaan, ja hyvä niin. Nyt olen ollut ns selvinpäin h reseptilääkkeiden avulla puoli vuotta.

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Tästä pääset tutustumaan Tietopuun tietosuojaan